ASANSÖR KAZALARI SÜRÜYOR, ASANSÖRLER ALARM VERİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Nisan 2013

Şube Başkanımız Zeki Arslan son dönemde artan ölümlü asansör kazaları ile ilgili bir basın bülteni yayınladı.

 ASANSÖR KAZALARI SÜRÜYOR, ASANSÖRLER ALARM VERİYOR!

Geçen ay Çengelköy de yaşanan asansör kazası sonucu bir bakımcının yaşamını yitirmesi, Kocasinan Merkez mahallesinde bir iş hanında 58 yaşında bir kadının oğlunu ziyarete gitmesinin ardından asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirmesi ve yine 3 gün önce Şişlide bakım faaliyeti içindeyken bir bakımcının asansör kazası sonucunda yaşamını yitirmesi ülkemizdeki asansörlerin vahim durumunu bir kez daha gözler önüne sermeye, vurdumduymazlıkta direnenleri de uyarmaya devam ediyor. Daha fazla can kaybı olmaması için gerekli tedbirler alınmalı vatandaşlarımız yasal sorumluluk olan yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, yerel yönetimler ise yıllık kontrolleri yapılmayan asansörler hakkında işlem yaparak denetimlerini arttırılmalıdır.

 

Yaşanan kazalar üzerine uzmanlarımızın asansörler üzerinde yapmış olduğu incelemelerde asansörlerde montaj hatalarının bulunduğu, bakım faaliyetinin ise hatalı yapıldığı tespit edilmiştir. Uzmanlarımızın gözüne çarpan bir diğer gerçeklik yaşanan kazaların bir çoğunun bakımcıların bakım ve onarım faaliyetleri sırasında gerçekleşmesidir, yani "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" tedbirlerinin alınmadığının bir göstergesidir.

 

Şişli`de gerçekleşen kaza sonrası basında yer alan haberlerin içeriklerinde ülkemizde iş kazalarına yaklaşımla ilgili büyük problemlerin olduğu görülmektedir. Basında yer alan haberlerde "bakımcıların bakım yaptıklarına dair tabelalarını asmadıkları için apartmanda yaşayanlardan birinin asansörü çağırması sonucu kazanın olduğu" yansıtılmakta ve bir tabela gibi basit bir gereklilikten olmuş gibi gösterilmektedir. Unutulmamalıdır ki İş Güvenliği tedbirleri alınırken insan hatalarının da bertaraf edileceği şekilde önlem alınması gerekmektedir. Bakımcının kuyuya bakım faaliyeti için girdiği durumlarda kesinlikle asansörün hareket etmemesi ve bir diğer asansörün çalışır durumda olsa dahi asansörün hiçbir parçasıyla temas edemeyecek şekilde önlem alınması gerekmektedir. Bu durumda asansörde kullanıcılar ve bakımcılar için gerekli önlemlerin alınmadığı, asansörün kontrollerinin yapılmadığı ve denetlenmediği gerçeği bir kez daha gözler önüne serilmektedir.

 

MMO olarak yaptığımız açıklamalarda defalarca, asansör kontrollerinin önemine değinerek kamuoyuna yaptığımız asansör denetimleri hakkında bilgiler vermiştik. Yaptığımız uyarıları doğrular nitelikteki bu kazalar bir kez daha uyarı yapmamızı zorunlu kılmıştır.

 

Ülkemizde bulunan 300.000`nin üzerinde asansörün büyük bölümünün risk altında olduğu artık sır değildir. Bu asansörlerin büyük bir kısmı da İstanbul`da bulunmaktadır. Odamızın bir kamusal denetim faaliyeti olarak yürüttüğü asansörlerin yıllık muayenelerinde bu güne kadar kontrol edilen asansörlerin % 91`inde önemli eksiklikler tespit edilmiş ve sadece % 3`lük kısmının eksiksiz olduğu görülmüştür.

 

Kontrol edilen asansörler, ülkemizdeki asansörlerin durumunu gözler önüne sermektedir. Asansörlerde standartlara uygun montaj yapılmaması, bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, konfor şartlarının sağlanamaması, yetkisiz kişilerce montaj ve bakım çalışmaları yapılması sonucu asansör kazalarının yaşandığı durumlar artık bilindik bir manzaradır. Bu durumun önüne geçebilmek için yerel belediyelerin ve ilgili bakanlıkların denetimlerini arttırarak, piyasada çantacı ve merdiven altı olarak tabir edilen yetkisiz firmaların çalışmalarını engellemesi gerekmektedir.

 

Bilindiği üzere 18 Kasım 2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe giren "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" ve 05 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete`de "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre bina yöneticisi, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Yine aynı yönetmelikte, Belediyeler, sınırları içerisindeki her asansörün 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır.

 

Güvenli, sağlıklı, çağdaş, planlı yapı ve kentlerin oluşumunda olduğu gibi asansör sistemlerinin de bilimsel, teknik proje ve uygulamalara gereksinimi vardır. Proje aşamasından uygulamaya ve yıllık kontrollerine kadarki süreçlerde ilgili birçok kamu kuruluşuna önemli görevler düşmektedir.

 

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamındaki yıllık kontrollerin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve mühendisler tarafından yapılması, bina sorumlularının asansörler konusunda bilinçlendirilmesi için Odamız, İstanbul`daki tüm İlçe Belediyelerine eğitim ve kontrol başlığı altında neler yapılması gerektiğini ifade etmiş, şimdi ve ilerleyen süreçlerde de kamunun can ve mal emniyetinin sağlanması adına yapılacak çalışmalara destek vereceğini bildirmiştir.

 

Bu tür kazaların son bulması için Oda olarak yürüttüğümüz kamusal denetimlerin devam edeceğini belirtiyor, tekrar ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. 

 

 

TMMOB

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

     Zeki ARSLAN