BASIN BÜLTENİ: SADECE İŞYERLERİNDE DEĞİL, GÜNLÜK HAYATTA SAĞLIKLI VE GÜVENLİ YAŞAMAK HAKKIMIZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

30 Eylül 2014

MMO Beylikdüzü İlçe Temsilciliği, 27 Eylül 2014 Cumartesi günü saat 13:00'de, Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde, "Evde, İşte, Okulda, Alışverişte, Sokakta; Günlük Hayatta İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" konulu bir panel düzenledi. Beylikdüzü Belediyesi panel etkinliğine yer sağlayarak, halka katılım çağrısı yaparak destek verdi. Sunumunu MMO İstanbul Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu'nun yaptığı etkinliğe bölgede ikamet eden birçok site yöneticisi, çalışanı yanı sıra iş güvenliği uzmanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Temsilcilik Başkanı Ezgi Kılıç, panel için yer temin eden, halka katılım çağrısı yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ve tüm emeği geçenlere, konunun öneminin bilincinde olarak panele gelen, zamanını ayıran katılımcılara teşekkür etti.

Ezgi Kılıç daha sonra, yedi sene önce bugün, İSKİ'nin Melen projesi inşaatında üzerine vinç bomunun düşmesi sonucu hayatını kaybeden mühendis Gülseren Yurttaş anısına, AVM inşaatında, çadırda yanarak ölen 11 işçi anısına, Soma'da kar hırsıyla katledilen 301 işçi anısına, bir kaç hafta önce Mecidiyeköy'de bir gökdelen inşaatında asansör faciasında yitirilen 10 işçi anısına ve 1000'lerle ifade edilen, iş cinayetlerinde yitirilen tüm canların anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Konuşmasının devamında, yaşanan iş cinayetlerinin asıl suçlularının sermayenin kar hırsı ve emek aleyhine aldığı politikalarla sermayenin arkasındaki AKP iktidarının olduğunu belirterek, güvencesiz ve sağlıksız çalışma koşullarına, zorunlu fazla mesailere, taşeronlaşmaya, vardiyalı çalışmaya, sendikasızlaştırmaya, düşük ücretlere değindi.

Paneli yöneten Cafer Yıldız ise katılımcıları selamlayarak son dönemlerde meydana gelen kazaları hatırlattı. İstanbul'un sağlıklı ve güvenli yaşama yönünden kritik eşiklerinin aşıldığını, sağlıklı ve güvenli yaşam için şans faktörünün önemli bir kriter olduğunu belirterek bu etkinliğin önemine vurgu yaptı. Ardından sunum için sırasıyla konuşmacıları kürsüye davet etti.

Mustafa Ertürk, dünyadaki ve Türkiye' deki iş kazası istatistiklerini vererek dünyada her 1 dakikada 3-4 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Tehlike, risk, ramak kala kaza tanımları hakkında bilgi vererek meydana gelen iş kazalarının %98'inin bilimsel çalışmalar ve eğitimler ile önlenebileceğini belirtti. Örnekler sunarak, evlerdeki kayma ve düşme, yüksekte çalışma, elle taşıma işleri, kesici ve delici aletlerle çalışma, eşyaların devrilmesi ve düşmesi, kimyasal maddeler ile çalışma, yangın, patlama, elektrik, aydınlatma, ekranlı araçlar, gündelik temizlik hizmetleri ve servis çalışmaları, konularındaki risklere dikkat çekti, alınması gereken önlemler konusunda bilgi verdi.

Cemal Bolat, okullarda çocuklar için risk oluşturan konulara değindi. Çocukların sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim görme haklarının olduğunu, bunun sorumluluğunun başta devlet olmak üzere herkeste olduğunu vurguladı.

Zafer Güzey ise genel olarak insanın yaşadığı her yerde bazı risklerin bulunduğunu, asansörlerin, yürüyen merdivenlerin, yürüme bantlarının, apartman altlarındaki kazanların periyodik kontrollerinin yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kontroller yapılmamışsa sorumluları uyarmanın bir vatandaşlık görevi olduğu, kendimizi, çocuğumuzu, komşumuzu korumanın yolunun bu konularda duyarlı olmaktan geçtiği üzerinde durdu.
Panelin soru-cevap bölümünde katılımcılar oda ve belediyeye bu etkinliği düzenlediği için teşekkür ettiler. Ancak bu gibi etkinliklerin daha sık ve daha yaygın yapılması gerektiğini, okullarda bu konularda periyodik eğitimler verilmesi gerektiğini belirttiler.

Etkinlik sonunda panel yöneticisi, katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti, sağlıklı ve güvenli bir yaşam için olumsuzluklara müdahale etmek gerektiğini, taraf olmak gerektiğini belirterek etkinliği sonlandırdı.

TMMOB
Makina Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi
Beylikdüzü İlçe Temsilciliği