BU BAYRAM TRAFİKTE CAN KAYIPLARI SONA ERSİN

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ağustos 2012

MMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri N. Cenk Cihangir bir basın bülteni yayınlayarak bayramda trafik kazalarına karşı uyarılarda bulundu: Bayramda Trafik Kazalarına Karşı Dikkatli Olalım, Tüm Kurallara Uyalım Ki; TRAFİKTE CAN KAYIPLARI SONA ERSİN

 

Trafik kazalarına karşı önlemlerimizi alalım. Ülkemizde son on yılda trafik kazalarında yüzde 279 oranında artış olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 43 bin 140 kişi olmuştur.  2012 yılının ilk altı ayında 147 bin kaza meydana gelmiş, bu kazalarda 1031 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce insanımız da yaralanmıştır. Kazaların en önemli nedeni ise insan hatası olarak tespit edilmektedir. Bu durum kabul edilemez ve önlenebilir.   

Bayram tatili ile birlikte trafik kazaları açısından riskli günler başladı. Trafikte seyreden araç sayısı hızla artıyor ve bu artışa paralel olarak trafik kazaları da artıyor. Trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeni insandır. Bu oran %94`ler düzeyindedir. Kazalarının % 66`sında insan faktörü, % 27?sinde sürücü, %1?inde yolcu, % 5?inde araç faktrörü ve  %1?inde yol faktörü etken olarak tespit edilmektedir. Yol kusurlarının düşük bir oranda kalmasının nedeninin, raporların gereği gibi tutulmaması olduğunu da belirtmek gerekir. 

Kazalarda, ağır tonajlı araçların neden olduğu ölümlü trafik kazası oranı yüzde 42.5, otobüslerin neden olduğu ölümlü trafik kazası oranı ise yüzde 12.6 olmaktadır. 

İnsana Bağlı Trafik Kazalarının Sebepleri Arasında Başta Gelen Hususlar Aşırı Hız, Hatalı Sollama, Direksiyon Başında Uyuma ve Emniyet Kemeri Takılmamasıdır.

Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır

Emniyet kemeri, araç içinde meydana gelen ölümleri % 45, ağır yaralanmaları % 50 oranında azaltmaktadır. Ölümle birlikte yaralanmalar incelendiğinde baş boyun yaralanmalarının %37, omurga, göğüs yaralanmalarının % 8 oranında olduğu görülmektedir. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24`ü hiç zarar görmeden kazayı atlatmakta, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6`ya kadar düşmektedir. Emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha az olmaktadır. 

Trafik Kazalarını En Aza İndirmek İçin:

Araç Bakım ve Periyodik Muayeneleri zamanında yapılmalıdır.

Kazaların % 30`unun neden olduğu araç arızalarının önlenmesi için en önemli önlem araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılmasıdır.

Araçlarımızdaki ekipmanlar eksiksiz olmalıdır

Araçlarınızdaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmelidir.

Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.

Yollarımızdaki tadilat çalışmalarına dikkat edilmeli

Yeni yol yapımı ve yol tadilatlarındaki ikazların yeterli olmaması nedeniyle üzücü kazaların meydana geldiği bir gerçektir. Bu kısımlardaki uyarıcı ve ikaz levhalarının eksiksiz bir şekilde konulması ve dış etkenlerden (rüzgar, kar, yağmur, insan müdahalesi vb.) etkilenmeyecek şekilde sabitlenmesi gerekmektedir.

Yol bakım ekipleri ve ilk yardım ekipleri bayramda olabilecek üzücü kazaların sonuçlarını en aza indirgemek için trafiğin yoğun olacağı bayramın ilk ve son günlerinde hazır beklemelidirler.

LPG`li Araçların Periyodik Gaz Sızdırmazlık Raporu Alma Zorunluluğunun Kaldırılması Facialara Davetiye Çıkartmaktır

Araçlarında LPG yakıtı kullanan sürücülerin, iki yılda bir Makina Mühendisleri Odası LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Araç Kontrol İstasyonlarında araçlarını kontrol ettirmeleri gerekirken yönetmelik değişikliği ile lpg sızdırmazlık raporu trafikte zorunlu evrak listesinden çıkartılmış ve bu kontrol zorunluluk olmaktan çıkartılmıştır. Söz konusu kamusal hizmet, kamusal denetim anlayışının yerine özelleştirme hedefiyle piyasaya devredilmek istenmektedir. 

İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek için bayram tatilinde şehir dışına çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir

Yayalarımızın da yollardaki seyahatleri sırasında trafiğe ve trafik kurallarına azami dikkat etmesi çok önemlidir, özellikle yoldan karşıya geçişlerde ve karanlık yollarda bu dikkat daha da önemlidir.

İlgili makamlarca gerekli önlemlerin alınması çağrımızı yineliyoruz. Bütün yurttaşlarımızın bayramını kutlar, kazasız ve güvenli yolculuklar dileriz. 

N. Cenk CİHANGİR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası 

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri