Film Gösterimi: ÇERNOBİL UNUTULMAYACAK / CHERNOBYL (4)EVER

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Nisan 2012

Dünya nükleer enerjinin korkunç yüzüyle 26 Nisan 1986'da karşılaştı. Çernobil'de gerçekleşen kazanın Dünya'ya, insanlığa maliyeti hala bilinmiyor. Çünkü radyoaktif sızıntı riski hiç azalmadı. Sadece Ukrayna değil, tüm Karadeniz kıyıları, kuzey Avrupa hatta tüm kuzey yarım küre'yi etkileyen kaza gerçekleşmesinden 26 yıl sonra İstanbul'da anıldı. Nükleer Karşıtı Platform (NKP) öncülüğünde Taksim Tramvay Durağı'ndan Tünel'e kadar "Nükleer Katliamdır" sloganı ile yürüyüş gerçekleştirildi, basın açıklaması okundu.

Yürüyüşün ardından MMO İstanbul Şube binası toplantı salonunda "Sonsuza Dek Çernobil" isimli bir belgesel gösterimi yapıldı. Yönetmen Alain de Halleux tarafından Çernobil'deki nükleer felaketten tam 25 yıl sonra çekilen belgesel, 1986'dan beri Ukrayna'da yaşananları ve kazanın günümüzdeki etkilerini inceliyordu. Filmde, nükleer felaket kaynaklı radyoaktif kirlenmeyi önleme çalışmalarının bugünkü durumuna ve sızıntının önlenmesi için yenilenmesi istenen "lahit" adı verilen beton yapıya odaklanılıyordu. Bunu yaparken de uluslararası bağışçıların taahhütleri ve nükleer firmaların devam eden felaketi önlemek için yürütülen teknik çalışmalardaki rolü tartışılıyordu. Filmde en dikkat çekici bölüm bir mühendisin "Oraya gidiyoruz, ölçümler yapıyoruz, fotoğraflar çekiyoruz, çok tehlikeli olduğunu ve 2-3 sene sonra çok hasta olma ihtimalimiz olduğunu biliyoruz ancak tüm bunlardan daha da tehlikelisi insanların Çernobil'i unutmasıdır." demesiydi. Çünkü insanlar unutur ancak radyoaktif maddeler binyıllarca doğada kalır.  

Film gösteriminin ardından NKP adına Özgür Gürbüz nükleer konusunda katılımcıların sorularını cevapladı. Nükleer enerjinin alternatifsiz olmadığını söyleyen Gürbüz, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji talebinin doğru politikalarla yönlendirilmesi konusunda hükümetin istekli olması gerektiğini vurguladı. Nükleerin kesinlikle ucuz olmadığını belirterek Fukuşima'da yaşanan felaketin mali boyutunun hala tespit edilemediğini, iş kazalarının bu denli yoğun yaşandığı ülkemizde nükleer enerjinin güvenli olmadığı gibi ekonomik de olamayacağını iletti.