SEKTÖRLERİN SORUNLARI HAKKINDA DERNEKLERLE ORTAK TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Mart 2012

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, üyelerin örgütlü bulunduğu sektör dernekleri ile sektörlerin sorunlarının ele alındığı ortak bir toplantı düzenlendi. Toplantı 2 Mart 2012 Cuma günü MMO İstanbul Şubesinde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Zeki ARSLAN sektördeki meslektaşlarının sorunlarını en iyi bilenlerin sektör dernekleri olduğunu ve bu anlamda Oda olarak ortak çözümler üretme noktasında böyle bir girişim başlattıklarını söyledi.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından, üyelerin örgütlü bulunduğu sektör dernekleri ile sektörlerin sorunlarının ele alındığı ortak bir toplantı düzenlendi. Toplantı 2 Mart 2012 Cuma günü MMO İstanbul Şubesinde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Zeki ARSLAN sektördeki meslektaşlarının sorunlarını en iyi bilenlerin sektör dernekleri olduğunu ve bu anlamda Oda olarak ortak çözümler üretme noktasında böyle bir girişim başlattıklarını söyledi. Sektör sorunlarının Oda sorunları olduğu, mesleki sorunlarımıza çözüm üretmek amacıyla ve inancıyla böyle bir çağrıda bulunduklarını, teknolojiyi takip etmek ve bilgiyi tekel olmaktan çıkarmak gerektiğini söyleyen Zeki Arslan, 2001 döneminde Şube Sekreteri iken yayın çalışmalarına önem verdiklerini, 140 kişiden oluşan komisyonlarla 14 tane yayın çıkarıldığını ancak bunların sürekliliğinin sağlanamamasının bir sorun olduğunu, sektör içindeki mühendislerle bu alanda yapılabilecek ortak çalışmalar olduğunu, toplantıda sorunlar hakkında görüş almak istediklerini, yapılacak çalışmaların ortaya çıkmasını beklediklerini belirtti.

Ortak Çalışma Yapılması Amaçlanıyor

Sektör Dernekleri ile Makina Mühendisleri Odası ilişkilerini kuvvetlendirmek ve ortak çalışmalar üretebilmek ve bu konuda oluşan önerileri almak amacıyla yapılan toplantıya İSKİD (İklimlendirme, Soğutma Klima İmalatçıları Derneği), SOSİAD (Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği), ISKAV (Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı), TTMD (Türk Tesisat Mühendisleri Derneği), UHE (Ulusal Havuz Enstitüsü), TÜYAK (Yangından Korunma Derneği), MTMD (Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği), AYSAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği), ENOSAD (Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği), DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği), EUROSOLAR Türkiye (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü) katıldılar. Toplantıda ayrıca eski Şube Başkanlarından Tevfik PEKER, Ümit ÜLGEN, Muammer KOÇER, Yavuz BAYÜLKEN ve İlter ÇELİK de yer aldı.

Sektör dernekleri katılımcılarının değindiği konular ise özetle şöyledir:

Kongre - Konferans - Sempozyum:

• Sektör derneklerinin de içinde olduğu ya da örgütlediği, sempozyum, kongre, konferans gibi etkinliklere Odanın destek sağlaması, örgütlenmesinde yer alması

Yayınlar

• Oda yayınlarının içerdiği bazı bilgilerin güncellenmesi gerektiği, yayınların sürekliliğinin sağlanması bunların birlikte düzeltilebileceği

Eğitimler

• Daha verimli eğitimler yapılabilmesi için özellikle eğitimci seçimleri konusunda önerilerde bulunabilecekleri, eğitimlerin arttırılmasının önemli olduğu, Odanın eğitimleri sıklaştırması gerektiği

Staj

• Oda ve derneklerin, kısa-uzun dönemli stajlar konusunda nasıl bir davranış içinde olması gerektiği üzerine görüş alışverişinde bulunulmasının önemli olduğu

Eğitim

• Üniversite mühendis eğitimlerine yaklaşım konusunun ele alınması gerektiği

Meslektaş Sorunları

• Mekatronik vb. farklı disiplinlerin diğer disiplinlerle çalışması gibi disiplinler arası işbirliği konusunun ele alınması gerektiği

• Tasarımcıların sorunlarını konusunda MMO ile birlikte bir çalışma komisyonu kurulması ve bir toplantı düzenlenmesi

Toplantılar

• Odanın sektör dernekleri ile yaptığı toplantılara devam edilmesi, derneklere yönelik somut taleplerin sunulması

• Katılımcı örgütlerden de somut önerilerin gelmesi

• Toplantıların interaktif olarak yürütülmesinin faydalı olacağı

• Bir araya gelmeden, sorunları ortaya koymadan yol alınamayacağı

• Sanayide yaptığımız çalışmaların benzerinin sektör çalışmaları özelinde de yapılabileceği

• Strateji yol haritasının Oda tarafından örgütlenebileceği

• ISKAV'ın tüm dernekleri bir araya topladığı bir stratejik yol haritası oluşturduğu, Odanın bu çalışmaların neresinde yer alabileceğini belirlemesi ve incelemesi gerektiği, enerji verimliliği konusunun burada en önde olması gerektiği, öte yandan tasarım -müteahhitlik - üretim vb tümünü içeren mühendislik eğitimlerinin yapılması gerektiği

Diğer

• Odanın, derneklerin yürüttüğü çalışmalarda çatı olması, toparlayıcı ve koordine edici olmasının gerektiği

• ISKAV'ın standartlar üzerinde çalışma yürüttüğü, mühendislik alanındaki standartlar konusunda birlikte çalışma yürütülebileceği

• Ar-Ge konusunun yeterince anlaşılmadığı/oturmadığı, buradan hareketle bu konuda çalışmalar yürütülmesi gerektiği

• Makina imalatı ya da teknolojisi konularında yeni çalışmaların yapılması gerektiği

• Yüzme havuzu kontrolünde sadece Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerince kimyasal kontrol yapıldığı, mekanik tesisat kısmı ile ilgili denetimlerin yapılmadığı, oysa bu durumun havuz hijyeni açısından son derece önemli olduğu, bu konuda Odanın girişimde bulunarak sektör dernekleri ile birlikte adımlar atılmasını sağlayabileceği

• İSKİD, iklimlendirme sektöründe "bağımsız belgelendirme" konusunda yaptıkları çalışmalarla ilgili sunum yapabileceklerini belirtti.

• Tesisatların yalıtımı hususunda binalar ekseninde yapılan çalışmaların bugüne kadar çok yoğun ele alındığı, bundan sonra ise sanayide enerji verimliliğinin ele alınmaya çalışılacağını kendi açılarından aktaran İZODER temsilcileri bu çalışmalara önem verilmesi gerektiğini belirttiler.

• Eurosolar; yenilenebilir enerjinin tanıtımı ve karar vericilerini etkilemek üzere oluşturulan platform, diyalog oluşturma görevini yüklenmiş bir dernek. Odanın platformlarda kendilerine destek verip tartışmalara katılması gerektiğini ifade ettiler.

Toplantı kapanış konuşmasında Şube Başkanı Zeki Arslan, tüm sorunları birlikte çözmeye talip olduğumuzu, eğitim ve yayınlar konularının Odanın öncülüğünde yürütülmesi gerektiğini, bu konularda yapılan çalışmaların ortaklaştırılabileceğini, birlikte örgütlememiz gerektiğini, yazılımın tasarımcılar açısından önemli bir sorun olduğunu, Odanın bu konuda daha önce de görev aldığını, bu çalışmalarını devam ettirebileceğini belirtti. Toplantı sonrasında şube lokalinde bir de yemek düzenlendi.