SMM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Mayıs 2012

17 Mayıs 2012 saat: 19.00'da MMO İstanbul Şube'de SMM'ler ile 2. Toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Şube Başkanı Zeki ARSLAN, Şube Yöneticilerinden Ahmet AKÇAKAYA, Şube Müdürü Hasan ÖZGER, Şube Teknik Görevlileri ve 40 adet SMM katıldı. Şube Başkanının açış konuşmasının ardından SMM çalışmaları, yapılan son ziyaretlerden alınan sonuçlar, bu sonuçlara yönelik çalışmalardan oluşan bir sunum yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılan 3 Nisan 2012 ve 14 Nisan 2012 tarihlerinde yayımlanan; Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında bilgilendirme yapıldı.

Bu yönetmeliklerde, Meslek Odaları sadece büro tescil verecek kurum olarak  tanımlanmıştır. Büro tescilinde ya da üyelik ile ilgili bir engel olması durumunda ilgili idarelere üyesinin durumunu elektronik ortamda yapı denetim komisyonuna bildirmesi gerektiği, yapı denetim firmalarına taahhüt veren mühendislerin sicil durum belgesi olmadan işlemlerini sürdürebilecekleri, yapı denetimi izin belgesinin noter onaylı olma şartı kaldırıldığı, yapı ruhsatının alınmasından sonra elektrik, telefon ve doğalgaz projelerinin onayını da yapı denetim firmalarınca takip edileceği, yangın algılama, tahliye ve söndürme sitemleri ile doğalgaz iç tesisat uygulamalarının uygunluklarının yapı denetim firmaları tarafından verileceği tariflendirilmiştir.

 

Tüm bu yeni uygulamalar ile birlikte, Odamızın Anayasanın 135. Maddesi ile 6235 sayılı yasa düzenlemelerindeki amaçlara yönelik Anayasa‘nın 123 ve 124 maddeleri hükümleri çerçevesinde  çeşitli yönetmelik düzenlemeleri yapmakta Resmi Gazetede yayımlatarak yürürlüğe koymakta olduğu, 22.11.2011 tarih ve 24591 sayılı Resmi gazete‘ de yayımlanan TMMOB MMO SMM Büroları Tescil  ve Mesleki Denetim Yönetmeliği ile aynı tarihte resmi gazetede yayımlanan TMMOB MMO SMM Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliği gereği; serbest çalışan üyelerimizin ürettikleri mühendislik hizmetlerini Odamızın mesleki denetimine sunmak yükümlülüğü hatırlatılmıştır. Son çıkan yönetmelikler gözetilerek oluşturan MMO Genelgesi ışığında mesleki denetim işlemlerinin devam ettirileceği bilgisi verilmiştir. Bu genelgeye göre; mekanik tesisat proje müellifi sicil durum belgesi verilmeye devam edilecek, yerel yönetimlerden aylık olarak gönderilen bina ruhsatları ile mesleki denetimden geçen projelerin karşılaştırılması, mesleki denetim yaptırmayan üyelerin TMMOB MMO SMM Büroları Tescil  ve Mesleki Denetim Yönetmeliğine aykırı davranması kaynaklı haklarında soruşturma açılması, 24.04.2012 tarihinden itibaren bina alanına bakılmaksızın, mekanik tesisat sınıfına  göre mesleki denetim bedeli uygulamasına(1 ve 2. Sınıflar=40TL, 3. Sınıflar=80TL,  4. Sınıflar=120TL, 5. Sınıflar=160 TL ) geçildiği bilgisi verilmiştir.

 

Daha sonra Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Taslağı hakkında bilgi verildi.  İlgili taslakta:

"Şantiye şefinin mimar veya mühendis olması esastır. Ancak toplam yapı inşaat alanı 300 m2‘ye kadar olan konut yapılarında inşaat teknisyeni, 1000 m2‘ye kadar olan konut yapılarında inşaat teknikeri veya teknik öğretmen unvanlı teknik eleman, Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun şekilde şantiye şefi olarak görevlendirilebilir." İfadesi geçmektedir. Bu şekilde daha önce yönetmelikten çıkarılan teknik eleman ifadeleri tekrar ilave edilmektedir."

 

"Etüt ve proje denetçisi olarak tanımlanan denetçiler, uzmanlık alanlarına uygun olarak müelliflik yapabilen mimar ve mühendis olarak tanımlanmaktadır. Proje kontrol mühendislerinin proje müellifi olması gerektiği anlaşılmaktadır. Kendi projesinin uygulamasında kontrolör olarak görev yapmaları iyi niyetli bir uygulama gibi görünse de yapı denetim firmalarının bünyelerinde etüt ve proje denetçisi bulundurmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.";

 

"Teknik müşavirlik kuruluşu adı altında; proje müellifi, yapı denetçisi, danışmanlık, uygulama vb birçok konuda işlemleri tek başına yapan Bakanlığa bağlı özel kuruluşları tanımlamaktadır.

Özel kuruluşlara proje hazırlama, kontrol, uygulama ve bunun dışında da ticari faaliyet sürdürebilen firmalar oluşturulmak istenmektedir. Yapı Denetim Firma tanımı teknik müşavirlik kuruluşu olmaktadır.";

 

 "Yapı denetçisi yapının projesine göre yapılıp yapılmadığı ve diğer yükümlülükleri takip edip, denetlerken; etüt ve proje denetçisi olarak ayrı bir denetçi tanımı yapılmaktadır."