OTOGAZ KULLANAN ARAÇLAR VE KAPALI OTOPARKLAR İÇİN YENİ STANDARTLAR ÇALIŞTAYI ODAMIZIN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

30 Mayıs 2013

"Oto Gaz Kullanan Araçlar ve Kapalı Otoparklar için Yeni Standartlar Çalıştayı" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TOBB Türkiye LPG Meclisi sekretaryalığında 27-28 Mayıs 2013 tarihlerinde Odamız ev sahipliğinde Tepekule Kongre Merkezi İzmir`de düzenlendi.

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, TOBB Türkiye LPG Meclisi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Türk Standartları Enstitüsü, TMESF, TÜV-TÜRK, Türkiye Yangından Korunma Vakfı, Türkiye LPG Derneği, Petrol Sanayi Derneği, Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, Müstakil Likid Petrol Gazcıları, Kit Satıcıları ve Otogaz Bayileri Derneği, TOMDER, Otomotiv Sanayi Derneği, AVM ve Perakendeciler Derneği, İSPARK AŞ yanı sıra diğer sektör temsilcilerinin de katıldığı çalıştay iki gün sürdü.

İlk gün gerçekleştirilen ortak toplantıda Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Odamız İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan konuyla ilgili mevcut durumu ortaya koyan birer sunum yaptılar.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar sunumunda; araçların yakıt sisteminin tadilat yoluyla LPG‘li araçlara dönüştürülmesi ile ilgili olarak ülkemizdeki yasal süreç, bu sürece bağlı olarak araç dönüşümleri ve teknik altyapı ile bu sürece bağlı LPG sektör bileşenlerinin gelişimine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Sunumda, Yasal Mevzuatla dönüşümlerin yetkili firmalarca ve standartlara uygun olarak yapılması güvence altına alınmış olmakla birlikte LPG‘li araç periyodik kontrol ve denetimlerinde dönem dönem kesintiye uğradığı, sürecin sürdürülebilir olması için sürekli ve kesintisiz bir şekilde izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Ülkemizde kayıtlı 3,5 milyonu aşan LPG‘li araçlar için gerek karayollarında gerekse kapalı otoparklarda güvenlik için en önemli kriterin periyodik kontrol ile araç bakımlarının sürekli yapılması, bu konuda yetkilendirilen kuruluşların mevzuatla güvence altına alınması gerekliliğine vurgu yaptı. Özellikle Montaj Tespit Raporu son kontrolleri ile Sızdırmazlık Kontrollerinin önemine vurgu yapan Ali Ekber Çakar, çalıştay gündemini oluşturan LPG‘li araçların Kapalı Otoparklar ve Feribotlara girebilmesi ile ilgili düzenleme ihtiyacı doğduğu bu günlerde, ilk montaj/periyodik kontrol- denetimi ile izlenebilirlik uygulamalarının Kamu Kurumu niteliğinde olan yetkin ve yaygın kurum eliyle yürütülmesi gerekliliği üzerine vurgu yaparak doğrudan toplumun can ve mal güvenliğini ilgilendiren bu sürecin ülkemizde genelge vb. yollarla kesintiye uğratılamayacak bir şekilde netliğe kavuşturulması gerekliliğine vurgu yaparak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın çalışmalarının kurumumuzca önemsendiğini, Bakanlığın konuya ilişkin gerek hazırlık gerekse görevlendirme çalışmalarında görev almaya hazır olduklarını ifade etti.

Odamız İstanbul Şube Başkanı Zeki Aslan da Kapalı Otoparkların Tasarımı, İmalatı ve Denetimleri ile ilgili mühendis- mimarların yeterli teknik alt yapıya sahip olduğunu ifade ederek, Kapalı Otoparkların LPG‘li araçların kullanımına açık hale getirilebilmesi ya da rehabilitasyonunun mevzuat düzenleyen kurum olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde çalışma yapılmak suretiyle, mevzuat revizyonu ya da yenilenmesi gerekliliği üzerine vurgu yaptı. Özelikle tasarım-projelendirme süreçlerine bağlı olarak ruhsatlandırma ve sürecin sürekli takibi konusunda çalışma yapılması gerekliliği üzerine vurgu yapan Zeki Aslan, özellikle 1991 yılında yayımlanmış "Araç Park Yerleri-Sınıflandırma-Yapım Ve İşletme Kuralları" TS 9881, 2007 yılında yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" üzerine dikkat çekerek, mevzuat hazırlık süreçlerinde Odamızın da katkı koyabileceğini ifade etti.

İlgi tarafların sunumu ardından LPG‘li Araçlar ve Kapalı Otoparklar olmak üzere iki paralel toplantı yapıldı. "LPG‘li Araçlar Çalıştayı" Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır yöneticiliğinde yapıldı. Çalıştayda dile getirilen görüş ve öneriler bir çalışma taslağı olarak ikinci gün yapılan ortak toplantıya taşındı. Paralel oturumun ikincisi olan "Kapalı Otoparklar Çalıştayı" ise MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya yürütücülüğünde yapılarak, görüş ve öneriler çalışma taslağı haline getirilerek ertesi gün yapılan ortak toplantıya taşındı.

İkinci gün toplantısı; çalıştay oturum yöneticilerinin sunumu ile birnci günkü oturumlarda dile getirilen görüş ve öneriler katılımcıların görüşmesine açıldı. Yapılan değerlendirme ve katkılarla sürecin aynı şekilde tüm tarafların katılımı ile gerek mevzuat gerekse teknik alt çalışma grupları oluşturularak devam ettirilmesi gerekliliği ifade edilerek sona erdi.

Çalıştay sonuç bildirisinde yer alan eğilim kararları;

1.       Toplantıya katılanlar gerekli teknik düzenlemenin gerçekleştirilmesi durumunda LPG‘li araçların kapalı otoparklara ve feribotlara alınmasında bir sakınca olmayacağını dile getirmişlerdir.

2.     Kapalı otoparklara alınacak araçların LPG yakıt sisteminin standartlara uygun olduğunun yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından periyodik kontrole tabi tutularak belgelendirilmesi,

3.     LPG‘li araçların elektronik kimlik sistemiyle izlenmesi,

4.     LPG‘li araçların kabul edileceği kapalı otoparklara ilişkin tasarım-projelendirme kriterlerinin belirlenerek özellikle yangın algılama, yangın söndürme, gaz algılama ve cebri havalandırma sistemleriyle zorunlu kılınması ve periyodik olarak çalışır durumda olduklarının kontrol edilerek raporlandırılması,

5.     LPG‘li araçların gireceği kapalı otoparkların ruhsatlandırılması, çalışan personelin eğitilerek belgelendirilmesi,

6.     Konuyla ilgili mevzuatlar arası uyumun sağlanması amacıyla düzenlemelere gidilmesi,

7.     Toplumun bilgilendirilmesi amacıyla kamu spotu vb. bilgilendirme çalışmalarının yapılması.

ana başlıklar şeklinde özetlenmiştir.