HAYDARPAŞA GARI İÇİN 239. NÖBETİ TMMOB İSTANBUL İKK TUTTU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Ağustos 2016

Varlık Fonu Yasa Tasarısı kapsamında özelleştirilmesi gündeme gelen Tarihi Haydarpaşa Garı`nda TMMOB İstanbul İKK nöbetteydi. Garın satışını engellemek amacıyla kamuoyunu diri tutmak, sahip çıkmak için başlatılan nöbete bu hafta TMMOB İKK `Haydarpaşa İçin Nöbetteyiz` pankartıyla katıldı.

Varlık Fonu Yasası kapsamında özelleştirilmesi gündeme gelen ve özelleştirilmemesi için 219 haftadır önünde nöbet tutulan tarihi Haydarpaşa Garı için 21 Ağustos Pazar günü nöbeti TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu tuttu.

"Haydarpaşa için nöbetteyiz!" diyerek Gar önüne gelen TMMOB üyeleri ve kent savunucuları sık sık, "Haydarpaşa gardır, gar kalacak", "Kültürel Miras satılamaz" sloganlarını attı.  Koordinasyon üyeleri ve yaşam savunucuları dün Gaziantep‘te düzenlenen bombalı saldırıyı kınayıp, patlamada yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda da bulundu.

Koordinasyon adına açıklama yapan TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Haydarpaşa Garı`nın, yüksek hızlı tren ve bölgesel trenler için kullanılacağını ve tren garı olarak hizmet vereceğini söyledi. Arslan`ın açıklamalarında yargı kararı ile iptal edilen ve yargı kararı nedeniyle bu yılın başında revize edilen, Haydarpaşa Garı ve yakın çevresi planlarının akıbeti, gar ve limanın arkasında bulunan saha ile ilgili de net bir bilgi yoktur" dedi.

Basın açıklamasının tam metni:

 

HAYDARPAŞA GAR MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR!

"Haydarpaşa Gar Kurtuldu" haberlerine bir yenisi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan‘ın açıklaması ile gündeme geldi.

15 Haziran 2016 tarihinde büyük infiala neden olan ve önlenen darbe girişiminin sıcaklığı içinde" .....onu da yapacağız, bunu da yapacağız...." Açıklamalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki‘nin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Haydarpaşa Garı‘nın, yüksek hızlı tren ve bölgesel trenler için kullanılacağını ve tren garı olarak hizmet vereceğini söyledi.

Bakan açıklamasında yargı kararı ile iptal edilen, yargı kararı nedeniyle bu yılın başında revize edilen Haydarpaşa Garı ve yakın çevresi planlarının akıbeti konusunda her hangi bir açıklama olmadığı gibi, aynı açıklamada gar ve limanın arkasında bulunan saha ile ilgili henüz net bir bilgi verilmedi.

Kamuoyunda 10 yılı aşkın süredir Haydarpaşa Garı ve yakın çevresinin 100 yılı aşkın süredir verdiği kamusal ve toplumsal hizmetin yaşamsal önemi nedeniylede sürmesi için "Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması" adı altında sürdürülen kararlı mücadelenin bir kazanımı olarak yapılan bu açıklamanın gerçekleşmesine yönelik henüz herhangi somut bir adım atılmamamıştır.

100 yılı aşkın geçmişinde tarihimizin önemli olaylarına sahne olan; Anadolu‘nun batıya açılan kapısı konumuyla toplumsal belleğimizde çok özel bir yer edinmiş ve kamu mülkiyetinde ve kullanımında bulunan Haydarpaşa Gar binası, tarihi, kültürel değerleriyle İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‘nun 21.08.1997 gün ve 4542 sayılı kararı ile "1. grup korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

2004 yılında Haydarpaşa Garı, Limanını çevresiyle birlikte kurvaziyer liman, ticaret ve turizm alanı olarak yağma ve yapılaşmaya açmak amacıyla İBB tarafından hazırlanan planları değerlendiren TC Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 26 Nisan 2006 gün ve 85 sayılı karar ile Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel ve Tarihi Sit Alanı olarak tescil ederek koruma altına almıştır.

12 yıl önce İmar Planları değişikliği ile 1 milyon m2 lik kamusal alanı endüstriyel demiryolu işlevinin dışına çıkartarak imar rantı elde etmeyi hedefleyen iktidar Haydarpaşa Garı‘nın restorasyonunun tamamlanması için gerekli hassasiyeti bugüne kadar göstermediği gibi, Ana hat trenleri 31 Ocak 2012‘den beri, banliyö trenleri ise 19 Haziran 2013 yılında durdurmuş ve bugün Başbakan olan dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Habrleşme Bakanı Binali Yıldırım durdurulan tren seferlerinin 2 yıl sonra hizmete gireceğini açıklamıştı. 3 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hatlarda herhangi bir çalışma yapılmazken bugün ise herhangi bir çalışma başlamamışken banliyö hatlarının 2018 yılında hizmete açılacağı ifade edilmektedir.

Haydarpaşa Gar Ve Liman Alanı İle Geri Sahası (Harem, Haydarpaşa ve Kadıköy), coğrafik konumu, eskiden beri yüklendiği ulaşım yükü (Harem Otogarı, Haydarpaşa Limanı, Denizyolları, Toplu Taşıma Durakları ve Haydarpaşa Garı) ve barındırdığı mevcut kullanımlar (tarihsel merkez) itibariyle İstanbul Metropoliten Alanının en önemli odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Bölge Anadolu Yakasındaki en uç indirme-bindirme ve aktarma noktası olması sebebiyle, iki yaka arasındaki deniz, kara ve demiryolu taşımacılığının metropol içindeki en merkezi iki bölgesinden biridir..

Bugün iptal edilen planların yerine Haydarpaşa Garı ve Çevresinin mevcut işlevinin korunmasına yönelik bir plan henüz söz konusu değildir.

Plan olmadığı gibi geçmişte yargı kararlarına, hukuka rağmen ulusal duyguları kullanan iktidar Haydarpaşa Gar ve Liman arazisi üzerinde yaptığı projeler ile 2020 olimpiyatlarına aday olmuş, 2014 yılında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından ülke notu düşürülünce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "bizim elimizde Haydarpaşa ve Milli Piyango var" diyerek Haydarpaşa Gar ve Liman arazisi için hükümetin rezerv alan olarak elinde tutmak istediklerini tüm açıklığı ile ortaya koymuştur.

Oysa İstanbul‘un ve ülkemizin Haydarpaşa Garına ihtiyacı vardır. Hızlı trenlerin yanı sıra ülkenin en uç sınırlarına kadar giden trenlerin, şehir içi taşımacılığının bir an önce başlatılması gerekmektedir. Bu konuda yeterli yargı kararı vardır. Ancak ne yazık ki Hükümet ve İBB, 2004 yılından bu yana süren mücadelemiz ile durdurulan rant projelerinin yerine bir yeni rant projesi ile karşımıza çıkmaktadırlar.

Haydarpaşa Dayanışması altında sürdürülen mücadeleler sonunda elde edilen kazanımların koruması ve Haydarpaşa Garı çevresi ile birlikte işlevini sürdürmesi için mücadelede kararlı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

 

Kamuoyunu ikna etmeye yönelik "kamunun kullanımına ve yeşil alana ayrılan alanlar arttırılarak" yeniden kamusal alanı ele geçirme ve rant elde etme kararları gündeme getirilmemelidir.

  1. Haydarpaşa Garı‘nın restorasyonunun aslına uygun tamamlanması, yeniden trenlerle buluşması, hat boylarındaki tescilli istasyonların korunması ve hattın ivedi olarak tamamlanması sağlanmalıdır.
  2. Haydarpaşa Gar ve Liman sahasını gelir getirici projeler için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devreden TCDD İşletmesi Yönetim Kurulu‘nun 12 Eylül 2012 tarihli kararının iptal edilmesi gerekir.
  3. Haydarpaşa Gar ve Liman sahasını gelir getirici imar planları hazırlanması için TCDD ile İBB arasında 30.11.2007 tarihinde imzalanmış olan protokolün iptal edilmesi gerekir.
  4. Ve 31 Ocak 2012‘de durdurulan Ana hat trenleri ile 19 Haziran 2013 yılında durdurulan banliyö trenleri hatlarının inşasına sözlere bağlı olarak başlanmasını dileriz.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,21.08.2016

TMMOB İSTANBUL İL KOORDİNASYON KURULU