ŞUBEMİZ ASANSÖRLERİN YILLIK KONTROLLERİNE BAŞLIYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Şubat 2012

Ülkemizde yaşam alanlarımızın değişmez bir parçası da asansörlerdir. Güvenli, sağlıklı, çağdaş, planlı yapı ve kentlerin oluşumunda olduğu gibi asansör sistemlerinin de bilimsel, teknik proje ve uygulamalara gereksinimi vardır. Proje aşamasından uygulamaya ve periyodik kontrollere kadarki süreçlerde ilgili birçok kamu kuruluşuna önemli görevler düşmektedir.

Ülkemizde 200.000 üzerinde asansör olduğu bilinmektedir. Bu asansörlerin büyük bir kısmı İstanbul'da bulunmaktadır. Odamızın bir kamusal denetim faaliyeti olarak yürüttüğü asansörlerin yıllık muayenelerinde bu güne kadar kontrol edilen asansörlerin %54'ünde önemli eksiklikler tespit edilmiş ve sadece % 14'lük kısmının eksiksiz olduğu görülmüştür.

Kontrol edilen asansörler, ülkemizdeki asansörlerin durumunu gözler önüne sermektedir.           Asansörlerde bakım adı altında güvenlik donanımlarının devre dışı bırakılması, konfor şartlarının sağlanmaması, yetkisiz kişilerce bakım ve müdahale çalışmaları sonucu asansör kazalarının yaşandığı durumlar artık bilindik bir manzaradır.

Bilindiği üzere 18 Kasım 2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" ve 05 Kasım 2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete'de "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerine göre bina yöneticisi, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Yine aynı yönetmelikte, Belediyeler, sınırları içerisindeki her asansörün 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yılda bir kez A tipi Muayene Kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılınmıştır.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamındaki yıllık kontrollerin kamusal denetim anlayışıyla, tekniğine uygun olarak, deneyimli ve bilgili makina mühendisleri tarafından kontrollerinin yapılması, bina sorumlularının asansörler konusunda bilinçlendirilmesi için Şubemiz, İstanbul'daki tüm İlçe Belediyelerine eğitim ve kontrol başlığı altında neler yapılması gerektiğini ifade etmiş, şimdi ve ilerleyen süreçlerde de kamunun can ve mal emniyeti sağlanması adına yapılacak çalışmalara destek vereceğini bildirmiştir.

    

YILLIK KONTROL İÇİN İLK PROTOKOL SİLİVRİ BELEDİYESİ İLE YAPILDI. 

Silivri Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılması amacıyla Odamız, 29. Dönem Şube Başkanımız İlter ÇELİK ve Silivri Belediye Başkanı Özcan IŞIKLAR'ın katılımıyla protokol yapmıştır. Yapılan görüşmelerde Silivri Belediyesinin 2011 yılının son yarısından başlayarak yönetmelik kapsamındaki kontrollerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için iyi bir çalışma yürüttüğü görülmüştür. Silivri Belediyesi ilçe sınırları içerisindeki tüm binaları önceden ziyaret ederek asansörlü binaların tespitini yapmış ve yıllık kontroller konusunda bina sorumlularını bilgilendirmiştir.

Belediye çalışanlarının değerli emekleriyle yapılan örnek çalışma sonrası Odamız mevcut asansör listeleri üzerinden asansörlerin yıllık kontrollerine Şubat 2012 tarihinden itibaren başlayacaktır. Belediye Asansör Birimi ve Şube Asansör Kontrol Merkezimiz işbirliği içerisinde yürütülecek olan yıllık kontrol ve bina yöneticisi bilinçlendirme çalışmalarının tüm Silivri halkına yararlı olmasını dileriz.

 

Şube Asansör Kontrol Merkezi İletişim Bilgileri

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Adres              : Katip Mustafa Çelebi Mh. İstiklal Cd. Ankara İşhanı No:65 Beyoğlu/İstanbul

Tel                   : 0 212 292 91 23 - Dahili: 140

Fax                  : 0 212 292 91 22

E-posta           : contact form

Web Sitesi      : www.mmo.org.tr