DENETİMSİZ LPG'Lİ ARAÇ YANGINI; YİNE FACİADAN DÖNÜLDÜ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Ağustos 2012

Ocak ayında Ataşehir’de, Mart ayında Antalya’da yaşanan LPG’li araç yangınlarından sonra bu kez Bolu’da bir araç yandı. LPG’li araç yangınlarında gözle görülür artış yaşanmaya başladı. Bundan sonra yaşanacak olumsuz gelişmelerin ve hatta ölümlerin önüne geçebilmek için Ulaştırma Bakanlığı denetim zorunluluğunu ortadan kaldıran genelgeyi acilen geri çekmelidir.

 Bayram tatilinin ilk günü Bolu`da 34 VC 104 plakalı lpg`li otomobil alev alarak yandı. Sürücünün beyanına göre gaz kaçağı hissedildikten hemen sonra başlayan yangında facia kıl payı atlatılmıştır. Odamızın uzun yıllardır sürdürdüğü LPG kontrollerinde araçların kayıtları tutulmaktadır. Söz konusu araç için yapılan incelemede MMO Sızdırmazlık İstasyonlarımızda muayenesine rastlanmamıştır.

Toplumun can ve mal güvenliği açısından olası vahim olayları önlemek için LPG`li araç dönüşüm ve kontrolleriyle ilgili bazı hususları kamuoyu ile yeniden paylaşmak istiyoruz.

Oda merkezimiz ve diğer MMO Şubeleri tarafından defalarca yapılan açıklamalarla LPG`li araçlardan "Gaz Sızdırmazlık Raporu" istenmemesinin, facialara yol açacak bir karar olduğunu söylemiştik ve bu açıklamalarımız medyada defalarca yayınlanmıştı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AİTM Yönetmeliği uyarınca, araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayeneleri öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri; TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından başarıyla yürütülmektedir.

Makina Mühendisleri Oda çalışanı mühendislerimizce yapılan sızdırmazlık kontrollerinde, LPG tankından gaz borularına kadar her parça titizlikle ve en son teknoloji kullanılarak incelenmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta ve kayıt altına alınmaktadır.

Kayıtlar Ömrünü Tamamlamış LPG Tanklarını Ortaya Çıkartıyor, Tehlikeyi Önlüyor

Ömrünü tamamlamış LPG tanklarının denetimler yoluyla tespitinin can güvenliği açısından son derece önemli bir husustur. Bu durum diğer bir önemli tehlikeyi de işaret etmektedir.

Sızdırmazlık Kontrolü Yaptıran Araç Sayıları Düşüyor

2011 yılının ilk 5 ayında LPG Sızdırmazlık Kontrolü yaptıran Ticari Taksi sayısı 3179 iken, 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakam 1066 olmuştur.

Araçların LPG`ye Dönüşümü ve İlgili Piyasanın Denetiminde Ulaşılan Düzey ve Disiplin Bozulmuştur

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli Genelgesi ile araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait "Gaz Sızdırmazlık Raporu") aranması zorunluluğu kaldırılmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmüştür. Bu durum LPG`li araç kullanıcılarının "keyfiyetine" yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu durum tehlikenin en büyük işareti sayılmalı, derhal uygulama gözden geçirilmeli, geri dönülmelidir.

Ocak ayında Ataşehir`de, Mart ayında Antalya`da yaşanan LPG`li araç yangınlarında gözle görülür artış yaşanmaya başladı. Bundan sonra yaşanacak olumsuz gelişmelerin ve hatta ölümlerin önüne geçebilmek için Bakanlık Genelgeyi acilen geri çekmelidir.

Odamızın görev ve yetki alanına giren hususlarla ilgili olarak, araçlarını LPG`li kullanıma dönüştürmüş araç sahiplerinin, can ve mal güvenlikleri için yasal gerekliliklere dikkat etmesi gerekmektedir. Dönüşüm yapan firmanın MMO`dan tescilli olup olmadığı, firmada MMO yetki belgeli bir mühendisin istihdam edilip edilmediği, dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygun olup olmadığı yurttaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususların başında gelmektedir. Yurttaşlarımızın yetkili firmalarda dönüşüm yaptırdıktan sonra MMO`nun düzenleyeceği Montaj Tespit Raporu onayını almaları ve araç kontrolleri konusunda duyarlı olmaları gerekmektedir.

Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan Periyodik Kontrollere esas LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından 2000–2005 yılları arasına benzer, hatta daha vahim sonuçlar doğuracağı ve bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir.

N. Cenk CİHANGİR

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI 

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ