TMMOB İKK BASIN AÇIKLAMASI: GÜLSEREN YURTTAŞ`I UNUTMADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Eylül 2012

Gülseren YURTTAŞ, beş yıl önce 27.09.2007 tarihinde İSKİ‘nin Melen Projesi kapsamında çalışmakta olduğu işyerinde, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle meydana gelen bir ‘iş kazası‘ sonucu yaşamını yitirdi.

 

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulunun her yıl iş cinayetinin yaşandığı Sarayburnu‘nda yaptığı basın açıklamasını HKMO Yönetim Kurulu Üyesi ve İKK Temsilcisi Merve Özyaşar okudu. 

 

 

İŞ KAZALARI CİNAYETE DÖNÜŞMEKTEDİR

Sevgili meslektaşımız Gülseren YURTTAŞ, beş yıl önce 27.09.2007 tarihinde İSKİ‘nin Melen Projesi kapsamında çalışmakta olduğu işyerinde, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle meydana gelen bir ‘iş kazası‘ sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye‘de neredeyse her gün ya ölümlü ya da yaralanmalı ‘iş kazaları‘ meydana gelmekte, iş kazaları sıralamasında Türkiye, Avrupa‘da birinciliğini, Dünya sıralamasında ise üçüncülüğünü istikrarlı bir şekilde korumaktadır. Yakın tarihlerde Adana, Afşin, Tuzla, Davutpaşa ve geçtiğimiz aylarda ise bir katliama dönüşen Esenyurt‘taki şantiyede gördüğümüz ‘iş kazaları‘ davalarından hızlı, adaletli ve caydırıcı bir karar çıkmaması, ‘parasını öde yeter‘ anlayışı etrafında şekillenen kararlar bu tür iş cinayetlerinde hayatını yitirenlerin yakınlarının acılarını bir kat daha arttırmaktadır.

Gülseren YURTTAŞ adına açılan kamu davasında da benzer bir süreç yaşanmış ve ‘taksirle adam öldürme‘ suçu ile açılan davanın yargılaması sonucunda sorumluların aldıkları cezalar para cezasına çevrilerek dava sonuçlanmıştır. Davanın sonucu, bizlerin ve kamuoyunun vicdanını yaralamıştır.

İstatistiki verilere göre Türkiye‘de iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı 2008‘de 865 iken bu sayı 2010 yılında nerdeyse iki kat artarak 1434 ‘e ulaşmıştır. Gerekli önemler alınmadığı ve denetimler yapılmadığı sürece bu sayının artması kaçınılmaz olacaktır.

İnsan emeğinin değersizleştirildiği, insan yaşamının güvencesizleştirildiği, taşeronlaştırmanın ve kuralsızlığın yaygınlaştırıldığı, zaten etkin olmayan kamusal denetimin işlevsizleştirildiği, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının bir türlü etkin olarak yürürlüğe sokulmak istenmediği açıkça ortada iken, ‘iş kazaları‘ sonucu meydana gelen ölümler ve yaralanmalar yetkililer tarafından ‘takdir-i ilahi‘ gibi bilime ve gelişen teknolojiye aykırı söylemlerle kader gibi gösterilerek olağan hale getirilmek istenmektedir. Oysa iş kazalarının temelinde yatan sebep kapitalizmin daha fazla kar hırsıyla yarattığı vahşi ve insani olmayan çalışma koşullarıdır.

AKP hükümeti diğer benzer yasal düzenlemelerde de izlediği ve bir çalışma biçimi haline getirdiği ‘ben yaptım oldu‘ mantığıyla, Emek ve Meslek örgütlerinin bu konudaki uyarı ve taleplerini dikkate almadan, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı‘nı aceleyle TBMM ‘den geçirerek yasallaştırmıştır. Yasa ile soruna çözüm yerine yasak savan bir anlayış ortaya konulmuştur. Piyasacı bir anlayışla hızla çıkarılan bu yasa ile yaşanan iş cinayetlerinin önüne geçilemeyeceği ortadadır.

İş kazalarının azaltılması ve işçi sağlığının korunup, iş güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin alınması için, nitelikli işyeri hekimliği ve iş güvenliği mühendisliği hizmetlerinin işyerlerinde uygulanması ve kamusal denetimin sağlanması amacıyla sayıca yetersiz kalan iş müfettişlerinin yeterli düzeyde istihdamının sağlanması gerekmektedir.

Bizler, Gülseren YURTTAŞ‘ın Meslektaşları, Arkadaşları, Dostları olarak, öncelikle tüm yetkilileri kamusal denetim ve kontrol mekanizmalarını etkin bir şekilde işletecek bir iradeyle ‘önce insan yaşamı‘‘önce sağlık‘‘önce iş güvenliği‘ düşüncesini somut olarak hayata geçirmeye davet ediyor ve iş cinayetlerinin arkasındaki asıl sorumluların yasaların öngördüğü en üst sınırdan caydırıcı cezalarla cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Karın ön planda tutulduğu, insan yaşamının değersizleştirilerek taşeronlaşmaya ve denetimsizliğe kurban edildiği şantiyelerdeki, tersanelerdeki, fabrikalardaki, madenlerdeki ve yaşamın tüm alanlarındaki‘iş cinayetlerini‘ lanetliyor ve bu sürece seyirci kalan tüm yetkilileri bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmeye ve sesimize kulak vermeye davet ediyoruz.

Demokrasi mücadelemizin bir parçası olan işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yürüttüğümüz hak arama ve insanca yaşam mücadelemizin simgelerinden biri olan Gülseren YURTTAŞ‘ı beşinci ölüm yıldönümünde, bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.