TAKSİM`E, 1 MAYIS ALANIMIZA DOKUNMA!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Mart 2013

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak çağrıda bulunduğumuz emek ve demokrasi güçleri ile birlikte 15 Şubat 2013 Cuma günü Saat 19.00?da Galatasaray'dan Taksim'e "TAKSİM'E, 1 MAYIS ALANIMIZA DOKUNMA" pankartı ve meşalelerimizle yürüyerek, Taksim Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdik.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 15 Şubat 2013 Cuma günü 19.00‘da yüzlerce insanın katıldığı basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklama ile yayalaştırma "projesi" kapsamında inşaat alanına çevrilen Taksim Meydanı‘nın kamuya ait olduğu ve kamuya sorulmadan değişiklik yapılamayacağını belirtilerek, Taksim‘in 1 Mayıs alanı olarak emekçilerin ve halkın olduğuna vurgu yapıldı.

Galatasaray Meydanından meşalelerle Taksim Meydanı‘na yapılan yürüyüşün ardından hazırlanan ortak açıklama TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından okundu.  DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de burada birer konuşma yaptılar.

BASIN AÇIKLAMASI

Yağma, talan ve peşkeş projelerinin hız kazandığı günümüzde, sermayeye rant alanları yaratmada sınır tanınmamaktadır. AKP hükümetinin iktisat politikalarıyla pekişen dış kaynak bağımlılığı, her geçen yıl ülkeye daha fazla kaynak çekecek zeminleri inşa etmektedir. İnsanı, emeği ve doğayı son damlasına kadar sömüren bu düzende İnşa edilen bu zemin, bugün yaşam alanlarımızı, kültürel değerlerimizi işgal etmekte, sermayenin hizmetine sunmaktadır. Kentin yaşam alanlarını yıkmanın ötesinde, hayatın adeta kendisini değiştirmeyi hedef alan bu projeler, kentlerimizi giderek şantiyeye dönüştürürken,  sosyal, politik ve ekonomik anlamda sermayenin ihtiyaçlarına göre yeniden biçimlendirilmektedir.

İşte Taksim!

Demokrasi ve Emek tarihimizin en önemli kentsel kamusal ve toplumsal simge alanlarından olan Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı bir yıldır saldırı altında.

12 Haziran 2011 genel seçimlerine giden süreçte Başbakan Recep Tayip Erdoğan`ın açıkladığı "çılgın" projeler arasında yer alan ve yayalaştırma adı altında Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkını yok etmek üzere tepeden inme olarak topluma dayatılan uygulama, bilimden, teknikten ve hukuktan uzak olmakla beraber Türkiye`nin en önemli Meydanı`nı kimliksizleştirmeyi hedeflemektedir. Taksim Meydanı, Başbakanın isteği üzerine apar topar hazırlanan aslında bir "betonlaştırma", "insansızlaştırma" ve "kimliksizleştirme" projesine kurban edilmek istenmektedir.

Evrensel şehircilik değerleri göz ardı edilerek, ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden, koruma ve hukuk kurulları ihlal edilerek hazırlanıp ilan edilen Taksim plan değişikliğinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yıl boyunca dile getirilen uyarılara rağmen, örgütlerimizle ve konuya duyarlı insanımızca yapılan itiraz dilekçelerine rağmen, açılan davalara ve devam eden yargı sürecine rağmen proje antidemokratik bir biçimde uygulanmakta, İstanbul`a dayatılmaktadır.
 
Hepimize açık, hepimizin hakkı olan, İstanbul`un merkezindeki yegane park alanı, olası depremde sığınılacak tek yer olan Gezi Parkı elimizden alınmakta, ağaçlar, yürüme, buluşma ve dinlenme alanları betonlaştırılmaya ve ticarileştirilmeye çalışılmaktadır.

İstanbul II No.lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu geçtiğimiz günlerde açıkladığı karar ile Taksim Gezi Parkına dayatılan "Topçu Kışlası" inşaatına onay vermemiş, projeyi reddetmiştir. Görevi kültür varlıklarını korumak olan Kurul`un aldığı karar, bu konudaki haklılığımızı bir kez daha ortaya koymuştur. Kurulun kararına karşı bu ülkenin Başbakanı, "Red kararını reddediyoruz" diyerek bilimi ve yasaları hiçe saymakta, yetkisini aşarak tarafsız bir bilim kurulunu baskı altına almaktadır. Başbakanın bu açıklamaları, çağdaş ve demokratik bir ülkede kabul edilebilir değildir.

Kurul kararına rağmen, tünel inşaatı bahanesiyle Taksim Gezi parkı da fiilen işgal edilmiş, şantiye sahasına çevrilmiştir. Başbakan, açıklamalarıyla suç niteliğindeki bu çalışmaları yürütenleri cesaretlendirmektedir.

Taksim Meydanı sadece bilimsel ve tekniğine uygun müdahale ile günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenebilecekken belediyenin apar topar duyarsızca ve sorumsuzca başlattığı inşaatlar sebebiyle halkın kullanım alanı olmaktan çıkmakta, İstanbulluların elinden alınmaktadır. Bu dayatmacı proje bir an önce durdurulmalıdır.

Bileşeni olduğumuz Taksim Dayanışması ile bu projenin bilim, teknik ve hukuk tanımazlığını ortaya koymak için bir yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz mücadelemiz devam edecektir. Taksim Meydanı`nın ve Taksim Gezi Parkı`nın siyasi iktidarın keyfi dayatmalarına maruz kalmasına izin verilmeyecektir.

Taksim Meydanı, Cumhuriyet dönemi kent düzenlemelerinin ilki ve belki de en önemlisidir. Taksim, tüm bayramlarımızı, şenliklerimizi, sevinçlerimizi, tepkilerimizi ve taleplerimizi dillendirdiğimiz emek ve demokrasi meydanımızdır.

Unutulmamalıdır ki Taksim Meydanı, 1976`dan bu yana her türlü yasağa, engellemeye, baskıya ve katliama rağmen, yıllar süren kararlı mücadelemizle 1 Mayıs Alanı olarak simgeleşmiştir. Şimdi, demokrasiyle örtüşmeyen bu akıl dışı uygulama ile 1 Mayıs alanımız elimizden alınarak, toplumsal hafızadan silinmeye zorlanmaktadır. Ancak bu niyetlere seyirci kalmayacağımızın bilinmesi gerekir. Taksim 1 Mayıs alanımızdır.

Taksim Meydanına, 1 Mayıs alanına hep birlikte sahip çıkıyoruz.  Çünkü Taksim hepimizin! Taksim halkımızındır.

Kentlerimizin ve toplumumuzun simgelerini sermayenin emrine sunanlara karşı, buradan, Taksim`den 1 Mayıs Alanından yayılan dayanışmanın gücüyle bugüne olduğu dek, bundan sonra da birlikte mücadele edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

Taksim`e, 1 Mayıs alanımıza dokunma!

DİSK – KESK – TMMOB – TTB