MMO İSTANBUL ŞUBE BASIN BÜLTENİ: KARA KUTULU OTOBÜSLERLE HALKIN PARASI ÇARÇUR EDİLİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Ağustos 2013

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Zeki Arslan tarafından İBB`nin almayı planladığı "kara kutulu" otobüslerle ilgili bir basın bülteni yayınlandı. Arslan "İBB Halkın Parasını Kara Kutulu Otobüslerle Çarçur Ediyor. Topbaş, Gezi Parkına AVM Yapma Girişimine Karşı Direnen Milyonları Hiç Anlamamış. Sayın Topbaş'a Bir Süre Önce Söylediği "Bütün Projeler Halkla Paylaşılacak, Halka Anlatılacak Ve Görüşleri Alınacak. Bir Otobüs Durağının Yeri Bile Değişse Halka Sorulacak. Yol ve Güzergah Değişikliğiyle İlgili Bilgi Verilecek.Sözlerini Hatırlatırız." dedi.

İBB Halkın Parasını Kara Kutulu Otobüslerle Çarçur Ediyor. Topbaş Gezi Parkına AVM Yapma Girişimine Karşı Direnen Milyonları Hiç Anlamamış. 

Sayın Topbaş`a Bir Süre Önce Söylediği "Bütün Projeler Halkla Paylaşılacak, Halka Anlatılacak Ve Görüşleri Alınacak. Bir Otobüs Durağının Yeri Bile Değişse Halka Sorulacak. Yol ve Güzergah Değişikliğiyle İlgili Bilgi Verilecek." Sözlerini Hatırlatırız.

Neden Halka Sormuyorsun ve Neden Maliyetini Açıklamıyorsun?

Toplumun İhtiyacı, Sözde Güvenlik Teçhizatı, Saldırı Araçları, Gözetleme, Dinleme, Fişleme Değil; Metrobüs Gibi Ucubelere Alternatif, Güvenli, Ucuz ve Entegre Bir Toplu Ulaşımdır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geçtiğimiz günlerde İETT‘ye 1705 tane yeni otobüs alımı yapıldığını, otobüsler içerisinde hem içeriyi hem dışarıyı kayıt altına alan kara kutu gibi bir sistemin olmasını amaçladıklarını söyledi. Söz konusu cihaz otobüs içinde ve dışında ne varsa 5 gün kayıt altına alıyormuş ve bir "olay" cereyan ederse o otobüsün kayıtları, emniyet birimleri tarafından incelenebilecek bir sistem imiş. Topbaş`a göre böylece "daha güvenli bir yolculuk yapılabilecekmiş."

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak soruyoruz: Adli güvenliği düşündüğünüz kadar yol emniyetini, trafik güvenliğini kısacası yaşam güvenliğini düşünerek bir yatırım yaptınız mı? Bu güne kadar açıkladık, uyardık ve eleştirdik. Metrobüs yolunun var olan yolları daraltarak yapılışı ve ters kapılarından dolayı ters yönde seyahatin yarattığı onlarca kazada birçok insan hayatını kaybetti birçoğu yaralandı. Yapacaksanız yatırımı buralara yapın. Elektronik su sayacı uygulaması ile su tüketicisinin belirli bir miktar parasına "kullanmadan öde" mantığıyla rezerv olarak el koyuyorsunuz. Elektronik sayaca hangi teknik (?) zorunlulukla ve ihtiyaçla (?) karar verdiniz? Hangi projenizi Meslek Odalarına, Üniversitelere ya da doğrudan ilgilisi olan halka sordunuz? Biz cevabını verelim: Hiçbiri.

Öte yandan halkın vergilerinin, belediyenin gelirlerinin çarçur edilmesi anlamına gelen kara kutulu otobüs projesi  "biri bizi gözetliyor" toplumuna mı dönüşüyoruz sorusunu akıllara getiriyor.

Bilindiği gibi AKP iktidarının polis gücü ve izleme dinleme marifeti meşhurdur. Siyasi, insani ve ticari şantaj yaparak ele geçirdikleri görüntüleri kullanan söz konusu zihniyet, toplumun her kesimini her alanda baskı altında tutabilmektedir. Bunun adı da pekala "ileri demokrasi" olabilmektedir. Ülkedeki izleme, dinleme, fişleme uygulamaları dikta rejimlerinde görülen baskı, saldırı ve tutuklamalar hükümetin, Mısır`da halkını katledenleri kınama konusunda samimiyetini ortaya koymaktadır diye düşünüyoruz.    

Gezi Parkına AVM ve Rezidans yapılmasına karşı mesleki ve toplumsal görevleri gereği karşı çıkan, direnen TMMOB`yi yasalarla, yönetmeliklerle "susturmak ve engellemeye çalışmak da diktatörlüğün başka bir uygulamasıdır. Mesleğini hakkı ile icra eden, toplumcu, kamusal araç ve alanların korunmasını, sermayeye peşkeş çekilmemesini isteyen ve mücadele veren Odamız ve TMMOB yeni yeni saldırılara maruz kalmaktadır. Örneğin Mimarlar Odası Ankara Şubesi`nde kim tarafından konulduğu siyaseten çok açık olan bir dinleme ve kayıt cihazı ortaya çıkartılmıştır. Bu dikta rejiminin her yola nasıl ahlaksızca başvurduğunun bir göstergesi değilse nedir.

Biz İhbarcı, Gözetleme, Dinleme ve Fişleme Otobüsleri Değil Demokrasi İstiyoruz!

Vermeyecekler…

Alacağız!

Sonuç olarak; Metrobüs alımlarında ortaya çıkan yolsuzluklar, İSKİ`nin yaptığı elektronik sayaç uygulaması vb. konularda meslek alanlarımızdan yola çıkarak toplum yararı doğrultusunda görüşlerimizi açıkladık, davalar açtık, kamunun çıkarını, halkın haklarını korumaya çalıştık.

Topbaş`ın yaptığı birçok uygulama gibi yeni alınan kara kutulu izleme, dinleme ve fişleme amaçlı otobüs alımı da kamunun/halkın kaynaklarının çarçur edilmesi anlamını taşıyor. Bu durum temel insan haklarına aykırıdır ve hangi ellerde kimler aleyhine kullanılacağı belli olmayan kayıtlarla "biri bizi gözetliyor toplumu" yaratmayı hedeflemektedir.

Demokrasi ve İnsan Hakları İçin… Halka Sor Bakalım Ne Diyecek?

Gezi Direnişi sırasında toplumun haklarına kararlı bir biçimde sahip çıkmasıyla geri adım atan Sayın Topbaş şöyle bir ifade kullanmıştı: "Bütün projeler halkla paylaşılacak, halka anlatılacak ve görüşleri alınacak. Bir otobüs durağının yeri bile değişse halka sorulacak. Yol ve güzergah değişikliğiyle ilgili bilgi verilecek.". Hatırlatıyor, eğer biraz demokrasiden söz edilecekse izleme, dinleme ve fişleme otobüslerinin halkın omuzlarına yükleyeceği gerçek maliyetlerini, hangi ihtiyaçlardan kaynaklı böyle bir proje yapılacağını da açıklayarak halka sormasını öneriyor ve hesap vermeye çağırıyoruz.

Kamuoyuna Saygılarımızla Duyururuz.

Zeki ARSLAN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı