12. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ VE TESKON+SODEX FUARI DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Nisan 2015

"12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve TESKON+SODEX Fuarı", Odamız adına İzmir Şube yürütücülüğünde 08-11 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın (MMO) on ikincisini düzenlediği Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi (TESKON) ve Teskon+ Sodex-Fuarı, bugün İzmir'de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde toplandı. Dört gün süren kongrenin ana teması "Sağlık İçin Isıl Konfor ve İç Hava Kalitesi" olarak belirlendi.

TESKON 2015 kapsamında düzenlenen 7 sempozyum ve 4 seminerde toplam 210 bildiri sunuldu. Kongrede ayrıca 21 kurs, 3 panel, 4 kişisel gelişim semineri ve 2 forumun yanı sıra bilimsel-teknolojik oturumlar, sabah toplantıları, konferanslar ve sosyal etkinlikler gerçekleştirildi. Kongre ile birlikte eşzamanlı düzenlenecek Teskon+Sodex Fuarı ise tesisat alanında ürün ve hizmet üreten önemli firmaları bir araya getirdi.

Kongrenin açılış konuşmaları, MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülden Gökçen Akkurt, Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Demirtaş, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı.

Isıtma, soğutma, havalandırma, yalıtım, doğalgaz, jeotermal, güneş enerjisi alanlarında ürün ve hizmet üreten 150'den fazla firmanın katıldığı Teskon+Sodex Fuarına, 2 bine yakın delege ve 20 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor. Fuar 11 Nisan akşamına kadar MMO İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.

MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, önceki tesisat kongreleriyle ilgili bilgi vererek özetle şöyle konuştu:

"Kongre Yürütme kurulumuz bu yıl Kongremizin ana temasını "Sağlık İçin Isıl Konfor ve İç Hava Kalitesi" olarak belirledi. Kongre ana temasına ilişkin birçok oturumu ve bilimsel çalışmaları programda bulacaksınız. Kongrenin ana teması kapsamında İzmir'de bir proje daha gerçekleştirdik. İlkokullardaki iç çevre kalitesinin çocuklarımızın sağlığına ve öğrenim performanslarına doğrudan etkileri göz önüne alınarak, okullarımızdaki iç çevre kalitesini yükseltmeye yönelik bir çalışmayı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün izniyle başlattık. Çalışmamız iki aşamadan oluşuyor: Birinci aşama okullardaki iç çevre kalitesinin artırılmasına ilişkin eğitim çalışmaları. Bu kapsamda ilimizdeki orta üç seviyesindeki öğrencilere ve onların öğretmenlerine yönelik bir eğitim çalışması yürütülmektedir. Eğitim çalışmaları için çalışma grubumuzun hazırlamış olduğu dokümanlar çantalarınızda yer almaktadır.

Çalışmanın ikinci aşamasında ise pilot olarak seçilen bir okulda, iki sınıfta kış ayları boyunca iç ve dış hava parametreleri ölçülmüştür. Ölçümlerde elde edilen verilerle geliştirilen havalandırma projeleriyle anılan sınıflarda havalandırma tesisatları kurulmuştur. Havalandırma tesisatı kurulumu sonrası yapılan ölçümler, öncekilerle karşılaştırılarak kongremizde katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Türkiye'de ilk defa İzmir'de gerçekleştirilen bu projeye katkı koyan çalışma grubumuza çok teşekkür ediyorum."

Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülden Gökçen AKKURT ise, kongre çalışmalarının titizlikle yürütüldüğüne işaret ederek, "TESKON, geçmiş yıllarda düzenlediği platformlarda çeşitli kereler ele aldığı "İç Hava Kalitesi ve Isıl Konfor" konularını bu kez ana tema olarak ele alıp bilim alanında ülkemizin geldiği noktayı ortaya koymak ve henüz oluşmakta olan, gerek mesleki gerekse halk bilincinin artırılmasını amaçlamaktadır." şeklinde konuştu.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar açılışta şöyle konuştu:

"Sayın Konuklar,

Değerli Katılımcılar,

Sevgili Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. 12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon-Sodex Fuarına hoş geldiniz.

Konuşmama başlamadan önce kongremizin hazırlık döneminde aramızdan ayrılan Teskon Yürütme Kurulu Üyemiz, Odamızın 5318 sicil numaralı üyesi Tufan Tunç'u kaybetmiş olmamızın verdiği üzüntüyü paylaşmak istiyorum. 1949 doğumlu ve 1971 yılında Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü mezunu olan, Odamızın birçok komisyon ve çalışma grubunda yer alan Tufan Tunç, en son bu kongrenin, Yürütme Kurulu Üyesi olarak çalışmalarımıza katkı koymaktaydı. Sevgili Tufan Tunç'un ailesi ve yakınlarına, dostlarına, üyelerimize ve Teskon çalışma guruplarına başsağlığı diliyorum.

Sayın Konuklar, Değerli Katılımcılar,

Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri, her seferinde gelişerek, büyüyerek ve olgunlaşarak, gerek akademik yapıların gerek tesisat sektörünün bilgi ve teknoloji paylaşım merkezine dönüşmüştür. Meslektaş birlikteliğinin, rekabet içinde dostluğun ve arkadaşlığın, öğrenmek ve öğretmek isteyen meslektaşların heyecanının zirvesidir Teskon.

22 yıldan bu yana tesisat mühendisliği alanındaki bütün gelişmeleri irdeleyen kongremiz, bu kez de kapsamlı programı ile kendi başarı çıtasını bir kez daha aşmış bulunuyor. Kongremizin süreklilik içinde ulaştığı dev boyutu sizlerle paylaşmaktan dolayı mutluyuz. Dünden bugüne bu kongreye yönelik emek ve katkısı bulunan herkese teşekkür ediyor, emeklerine sağlık diyoruz.

Kongrelerimiz, özetle, tesisat mühendisliği alanında uzman mühendislik, enerji verimliliği, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinler arası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, meslektaşlarımızın çıkarları, Ar-Ge çalışmaları, binalarda enerji performansı yönetmeliği, eneri verimliliği, hastane ve ameliyathanelerde hijyen alanlarındaki klima-havalandırma sistemlerinin uluslararası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi konuları meslek ve kamuoyu gündemine taşıyan bir platform olarak önemli işlevler üstlenmiştir. Kongrelerimizde üretilen-paylaşılan bilgi ve teknoloji, 22 yıldır meslek alanımızın ve sektörün gelişmesine, halkımızın daha sağlıklı, planlı, güvenli, temiz mekânlar ve kentlerde yaşamasına hizmet etmektedir.

Değerli Katılımcılar,

Bildiğiniz üzere kongremizin ana teması "Sağlık İçin Konfor ve İç Hava Kalitesi"dir. Yapılarda insan sağlığını ve üretkenliğini etkileyen ve iç çevre kalitesini ortaya koyan başlıca faktörleri, ısıl konfor, iç hava kalitesi, akustik konfor, aydınlanma, koku ve titreşim olarak belirtmek mümkündür. Bu faktörlerin en önemlilerinden ikisini, ısıl konfor ve iç hava kalitesi oluşturmaktadır

İnsan sağlığı ve üretimin uygun koşullarda yapılması, diğer taraftan enerji tasarrufu için ısıl konfor ve iç hava kalitesinin sağlanması, tesisat konusu ile uğraşan makine mühendislerinin ve tüm inşai yapıların olmazsa olmaz en temel unsurlarından biridir. Kongremizin; üniversitelerimiz, meslektaşlarımız ve tesisat sektörü arasında bilgi birikimlerinin, yeniliklerin ve teknolojilerin paylaşılması, tüketicilerin ve üreticilerin bilinçlendirilmesi, araştırmacıların bu alana yönelmelerinin teşvik edilmesi, kural koyucuların ilgili standart ve yasal mevzuatı geliştirmelerine öncülük ederek yönlendirmesine katkıda bulunması gibi görevleri vardır. Kongremizin bu açıdan bilimsel gerekliliklere işaret eden, sorunları çözümleriyle birlikte ortaya koyan, üretken, verimli, paylaşımcı bir atmosferde geçmesini diliyorum.

Değerli Meslektaşlarım,

Isıtma, soğutma, havalandırma-klima ve tesisat sistem ve elemanlarından oluşan iklimlendirme sektörünün mevcut durumuna baktığımızda, sektörün yaklaşık olarak yüzde 80'inin KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluştuğunu görüyoruz. Sektörün üretim değeri 2014 yılında 6,5 milyar TL, katma değer 2,1 milyar TL'dir. Üretimin imalat sanayi içindeki payı yüzde 1,5'tur. 2014 yılı sektör ithalatı 3,7 milyar TL, ihracatı 2,5 milyar TL; ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 67'dir.

Hammaddede dışa bağımlılık (yüzde 27,1), düşük katma-değer (yüzde 28,2) , GSMH içinde % 0,9 (binde 9) olan Ar-Ge ve inovasyon altyapısının gelişmemiş olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaşma ve patent sayısındaki düşük düzey, kayıtdışı oranının yüksek olması ve haksız rekabet, üniversite-sanayi işbirliğinin koordinasyonu ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün başlıca sorunları arasındadır.

Bu noktada ülkemizin kaynaklarının ve üretim potansiyelinin küresel güçlerin baskısından bağımsız bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylemeliyim. Bilimi ve teknolojiyi esas alan, Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren, yerli yatırımcıyı özendiren ve koruyan, devletin ekonomideki yönlendiriciliğini benimseyerek artıran, dış girdilere bağımlı olmayan, sosyal devlet anlayışı temelinde istihdam odaklı ve planlı bir kalkınmayı öngören politikalar gerekmektedir.

Sevgili Katılımcılar,

Son olarak iki kısa değini ile konuşmamı tamamlayacağım.

Kongremiz ve fuara katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar ile oturumlarda bildiri sunacak, panel, oturum, seminer ve kurslarda görev alacak konuşmacı ve yöneticilere, tüm delege ve izleyicilere, düzenleme, danışma, yürütme kurulları ile kongre sekretaryasına, Şube Başkanımız nezdinde İzmir Şube Yönetim Kurulu üyeleri, çalışanları ve gönüllü öğrenci üyelerimize Oda Yönetim Kurulu adına içtenlikle teşekkür ediyorum.

Ülkemizin içinde bulunduğu kaotik ortama, karanlığa karşı aydınlığı, baskıcı-otoriter yönetim anlayışlarına karşı demokrasi ve özgürlükleri; ırkçılık, milliyetçilik ve düşmanlıklara karşı barış içinde bir arada yaşama kültürünü; tek değerin daha fazla kâr etmek olduğu piyasa toplumuna karşı eşitliği ve adaleti temel alan, üreten, sanayileşen, hakça bölüşen bir Türkiye özlemiyle kongremizin başarılı geçmesini diliyor, saygılar, sevgiler sunuyorum."

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'da şunları söyledi:

"Değerli Konuklar, Sevgili Arkadaşlar

Hepinizi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Makina Mühendisleri Odamızın düzenlediği 12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi'nde aranızda bulunmaktan büyük bir onur duyduğumu öncelikle belirtmek isterim.

Burada bizleri buluşturan arkadaşlarıma, Düzenleme ve Yürütme Kurulumuza, görüşlerini bizimle paylaşacak bilim insanlarına, uzmanlara, Makina Mühendisleri Odamıza ve İzmir Şubesi'nin yöneticilerine, çalışanlarına, emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Birliğimiz, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancıları temsil etmektedir. Onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmakla görevlidir. Bu anlayışla TMMOB meslek alanları üzerinden Türkiye gerçeklerini okumak ve toplumu bilgilendirmek, bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek zorundadır.

Elbette bu anlayış bizi zaman zaman siyasal iktidarlarla karşı karşıya getirmektedir. Son dönemde gündeme gelen meslek örgütümüze yönelik yeniden yapılandırma çalışmaları, örgütümüzü işlevsizleştirmeye yönelik yasal düzenlemeler de bunun bir göstergesi. Ama bizim örgütümüz 60 yıla yakın birikimi ile bu saldırılara karşı duracak ve eğilmeyecek yeterliliktedir. Gündeme gelen TMMOB yasa değişikliğine karşı yürüttüğümüz mücadelede yanımızda olan tüm arkadaşlarıma buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Tesisat mühendisliği, makine mühendisliğinin temel disiplinlerinden biridir. Sektörün sorunlarının tespiti, çözümlerinin ne olabileceğinin her yönüyle tartışıldığı kongrelerimiz sayesinde, bu ülkede tesisat mühendisliği kavramı anlamlı bir yere oturmuş ve görünür, bilinir bir aşamaya gelmiştir. Bu kongrelerimizde sunulan bildiriler, kongrelerimizde yapılan kurslar ve seminerler ile tesisat mühendisliği alanında bilgiler tüm tesisat mühendisleri için erişilebilir ve ulaşılabilir olmaktadır. Bugün odamız yayını olarak tesisat mühendislerinin kullanımına sunulan kitaplarımızın karar alma süreçleri tesisat kongrelerimiz aracılığı ile gerçekleşmiştir. Tesisat mühendisliği kongreleri olmasaydı belki de "mühendislikte uzmanlık" kavramı üzerine bu kadar kapsamlı tartışma olanağı bulunamayacaktı.

Tesisat kongrelerimizin temel amacı tesisat mühendisliğinin ülkemizdeki gelişimine katkı sağlamaktır. Tesisat mühendisliği ve etkileşim içinde olan diğer alanlarda, yeni bilgi ve teknolojinin paylaşılması, yaygınlaşması; tesisat mühendisliğinin temel ve uygulamalı alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sunulması ve tartışılması bu kongrelerimizin temel hedefleridir.

Bu yıl kongremiz "Sağlık İçin Isıl Konfor ve İç Hava Kalitesi" temasıyla gerçekleşecek. Kapalı alanlarda geçirilen zamanın giderek arttığı günümüzde, yaşam ve çalışma konforumuzu arttıracak çalışmaların gerekliliği açıktır. Isıl konforu ve iç hava kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bu tür çalışmaların, bir yandan sağlıklı yaşam alanları yaratırken, diğer yandan enerji tasarrufu sağladığı gerçeğini de göz önünde bulundurulması mutlak bir gerekliliktir. Bu kongremizin bu konuyu açığa çıkarması önemli olacaktır. Konunun uzmanlarınca her açıdan tartışılacağı kongremizin başarılı geçeceğine inancım tamdır.

Uluslararası standartlarda gerçekleşen bir organizasyon olarak tesisat mühendisliği kongreleri her seferinde kendi başarı çıtasını aşarak bugünlere gelmiştir. Bu çalışmayı bugünlere taşıyan arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum."