MMO İSTANBUL ŞUBE:2. YILINDA GEZİ DİRENİŞİNİ BİR KEZ DAHA SELAMLIYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

30 Mayıs 2015

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, Gezi Direnişinin ikinci yılında "Kentimize, yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz." diyerek bir basın açıklaması yayınladı.

 Basına ve Kamuoyuna;

2. YILINDA GEZİ DİRENİŞİNİ BİR KEZ DAHA SELAMLIYORUZ!

 Gezi Direnişinin 2. Yılında O Büyük Demokrasi Hamlesini Selamlıyoruz. Ne Mutlu Ki Gezi Direnişinin Başından Beri İçinde Olduk. Ve Kent İçin, Meslek Alanlarımızdan Yola Çıkarak Ülkemiz ve Halkımız İçin, Demokrasi İçin Mücadele Bugün De Sürüyor.

 27 Mayıs 2013`de kanunlara aykırı bir şekilde Taksim Gezi Parkı`ndaki ağaçların kesilmesine karşı içinde üyelerimiz ve yöneticilerimizin de olduğu birçok insan müdahalede bulunmuş, belediyenin paramiliter kuvvetleri gibi çalışan zabıtalar, sivil ve resmi faşist AKP`lilerce bu direnişe yapılan saldırılar sonrasında milyonlarca insan, ülkenin dört bir yanında hükümetin bu diktatörce uygulamalarına ve saldırganlığına karşı demokratik haklarını kullanarak dur demiştir. Yaşanan büyük demokrasi mücadelesinin temeli anayasanın 34 üncü maddesi ve evrensel insan haklarıdır. Anayasanın 34. Maddesine göre herkes önceden izin almadan silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.  Barışçıl gösteriler suçlanamaz, haktır.

Taksim Gezi Parkı`na hukuksuz ve haksız AVM ya da Topçu Kışlası yapma gayretindeki diktatör kafası anayasaya aykırı olarak halka karşı acımasızca polis şiddetini kullanmış, İnsan Hakları Beyannamesi`nde ve Anayasamızda tanımlanan kamusal-toplumsal haklarımızı savunmak amacıyla gösterdiğimiz barışçıl tepkiler hep şiddetle, acımasızca bastırılmaya, toplumsal yaşamımız nefret söylemiyle ayrıştırılmaya çalışılmış ve bu süreçte 12 insanımız öldürülmüş, onlarca kişi gözünü kaybetmiş ve binlerce yaralanma olayı yaşanmıştır. Ancak, polisin uyguladığı şiddet ile yaşamını kaybedenler, yaralanmalar ve mağduriyetlerle ilgili ciddi bir soruşturma halen açılmamıştır. Kamuoyunun baskısı ile açılan davalarda ise deliller karartılmaya, davaların ilerlemesi engellenmeye çalışılmaktadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ilk günden beri desteklediği ve içinde olduğu Taksim Dayanışması`nın bir bileşeni olarak, direnişin başından bugüne tam merkezinde olmuş, birçok polis saldırısına, yöneticilerinin yargılanmasına, baskı altına alınmasına karşın bu büyük demokrasi mücadelesinde bir an olsun anayasa ve yasaların kendisine yüklediği görevlerden kaçmayı düşünmemiştir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası yöneticisi, onlarca çalışanı ve üyesi ile bu direnişte olmaktan onur duymaktadır.

Dayanışmamız ülke demokrasisinin her geçen gün yok edilmesine karşı bir mücadeledir, eşit özgür demokratik bir Türkiye mücadelesidir.

Aynı zamanda dayanışmamız, TMMOB`nin meslek alanları ile doğrudan ilgilidir. Adım adım kentlerimizin, kıyılarımızın, ormanlarımızın, derelerimizin, meralarımızın sermayeye peşkeş çekilmesine, karşı bir mücadeledir. Taksim Gezi Parkı simgeselleşmiştir ancak tüm parklar, kamusal alanlar halkındır ve dayanışmamız bunun içindir.

Odamız anayasal bir kurumdur, yerinden yönetim kuruluşudur. Anayasa`nın 135. maddesi ve 6235 sayılı TMMOB Yasası`nın amaç maddesinde belirtildiği üzere biz mühendis, mimar ve şehir plancıları mesleğimizi ifa ederken, hem mesleki yararı hem de toplum yararını gözetmek zorundayız. Bu görev hem Anayasa, hem de kuruluş yasamız ve mesleğimizin etik kuralları gereğidir. Buradan hareketle hem yurttaş olarak hem de meslek kuruluşumuzun yöneticileri, üyeleri olarak Gezi parkına sahip çıktık. Bu nedenle de tüm direniş boyunca tüm olanaklarımızla bu haklı direnişin içinde yer aldık ve Taksim Gezi parkındaydık.

Söyledik, söylemeye devam edeceğiz;

 Anayasal hakların kullanılmasını engellemek suretiyle toplumu baskı altına almak isteyen hükümet TMMOB`ye yönelik başlattığı saldırıları bu süreçten sonra artırmış, birçok yasal ve fiili uygulamayı dayatmaya çalışmıştır. Bilinmelidir ki TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak her türlü baskıya direneceğiz. Başından beri içinde olduğumuz Gezi Direnişi`ni ikinci yılında bir kez daha selamlıyor, kaybettiğimiz canlarımızı anıyor, sorumluların yargılanmasını istiyoruz.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU